Tinand cont de cat de complicat este proiectul de a construi o casa, alegerea unor ferestre pare una din cele mai usoare sarcini. Dar te vei convinge de unul singur ca nu este chiar asa, pentru ca trebuie sa alegi cel mai potrivit material: Ferestre PVC sau ferestre din lemn? Sau poate cele din aluminiu? In acest articol vom scoate in evdienta principalele diferente existente intre diferitele tipuri de ferestre de pe piata, ceea ce probabil iti va usura alegerea celui mai potrivit model.
Ferestrele din PVC si-au facut intrarea pe piata cu zeci de ani in urma si au cucerit-o inca de la inceput. PVC-ul a devenit rapid cea mai populara materie prima pentru ferestre. Era, de asemenea, o perioada in care plasticul era asociat cu modernitatea, iar lemnul era considerat demodat si de proasta calitate. In ziua de azi, asistam la o schimbare de perceptie. Intr-adevar, ferestrele PVC inca domina casele datorita costului mai redus şi beneficiilor pe termen lung pe care le poseda, insa ferestrele din lemn nu mai sunt considerate demodate, ci au devenit retro. Sunt preferate in locurile unde se doreste aspectul de clasic, old school. In cele ce urmeaza, haideti sa comparam cele doua optiuni.
Ferestre PVC – accesibilitate, durabilitate si usor de intretinut
Chiar si cei mai pretentiosi vor recunoaste ca ferestrele albe din plastic se potrivesc cu aproape orice cladire. Prin urmare, nu doar pretul lor scazut, ci si versatilitatea lor explica de ce acestea isi gasesc inca locul pe fatadele atator cladiri. La producerea lor se folosesc materiale din ce in ce mai moderne, motiv pentru care acestea arata ca noi chiar si dupa ani de zile.
Ferestrele din PVC nu necesita renovare si vopsire frecventa, iar durata lor de viata este estimata la pana la 40-50 de ani. Reprezinta o alegere buna si in ceea ce priveste izolarea termica si acustica, beneficii despre care am discutat pe larg in multiple articole de pe acest blog.
Ferestre din lemn – Clasice, old school
Calitatile estetice ale ferestrelor din lemn sunt cam greu de contestat. Folosirea acestei materii prime este o garantie a crearii unor interioare confortabile si elegante deopotriva. Acest lucru va fi cu siguranta apreciat, de exemplu, de proprietarii de cladiri istorice sau de cei care doresc sa le stilizeze in acest mod. Depinde de noi ce lemn alegem. Poate fi, de exemplu, popularul pin, exoticul meranti sau stejarul extrem de durabil. Acestea difera nu numai prin proprietatile si culoarea lemnului, ci si prin pret.
In mod normal, tamplaria din lemn dureaza multe zeci de ani, dar durata de viata a acestora depinde in mare masura de cat de bine sunt intretinute si de mediul in care sunt acestea montate. Conteaza foarte mult cat sunt expuse la razele solare, la ploi intense si asa mai departe. Pentru a le prelungi durata de viata si pentru a le mentine aspectul frumos, este necesara o intretinere regulata – aceasta trebuie facuta aproximativ o data la 3-5 ani, in functie de starea ferestrelor si de conditiile meteorologice la care sunt expuse.
Problema ferestrelor din lemn este aceea ca etansarea nu este la fel de buna precum cea a ferestrelor PVC. Au capacitatea de a regla nivelul de umiditate din incaperi datorita proprietatilor higroscopice ale materialului, insa prea multa umiditate poate duce la crapaturi si putrezire. De tinut cont este si faptul ca lemnul prost impregnat nu va tolera in cel mai bun mod contactul cu apa. Sub influenta acesteia, se poate umfla si isi poate schimba dimensiunile, provocand mici scurgeri.
Daca v-ati hotarat asupra unor usi sau ferestre cu profile PVC, puteti contacta Klass Coating System prin intermediul numarului de telefon 0374078888, al adresei de email office@klassprofile.ro, sau completand formularul de contact de pe site ori trimitand un mesaj pe pagina de Facebook.