Ingrijirea si mentinerea unei proprietati reprezinta unele dintre cele mai importante aspecte pentru un confort sporit o perioada indelungata de timp. Casele sunt structuri complexe care au nevoie de ingrijire si atentie, iar condensul poate sa provoace o multime de neplaceri. Fie ca inveti cum sa cureti jgheaburile, sa mentii canalele de scurgere curate sau sa te asiguri ca ai un nivel perfect de asigurare pentru casa ta, este esential sa te asiguri ca iti ingrijesti si mentii casa cat mai bine.
Cu toate acestea, stim ca probabil esti ocupat. Astfel, cu lunile care trec, poate nu vei observa ca schimbarea anotimpurilor incepe sa afecteze casa pana cand apar primele pete umede neobisnuite pe pereti si ferestre. Aceste pete umede apar atunci cand se formeaza condensul. Daca esti in aceasta situatie, continua sa citesti. In acest articol, iti vom spune totul despre cum sa previi condensarea pe ferestre si pereti.
Ce este condensarea si cum arata?
Indiferent daca esti proprietar sau chirias, cu siguranta ai intalnit o situatie de condensare la un moment dat in viata ta. Semnele caracteristice ale condensarii sunt picaturile de apa care se aduna pe ferestre si pereti, tamplaria umeda a ferestrelor, zugraveala care se exfoliaza si un miros neplacut.
Ce cauzeaza condensarea pe ferestre si pereti?
Condensarea se produce atunci cand casa ta este prea umeda si aerul cald atinge suprafete reci. Acest lucru duce la racirea rapida a aerului si formarea de picaturi pe suprafetele din apropiere, cum ar fi pereti / ferestre. Exista multe cauze diferite ale condensarii. Acestea pot include atat vremea cat si activitatile care au loc in casa ta in fiecare zi.
Cand se produce condensul?
Condensul se produce cel mai frecvent in lunile mai reci. Totusi, poate sa se intample si in timpul perioadelor mai calde ale anului. Pentru a te ajuta sa intelegi, poate sa se intample ori de cate ori aerul din casa ta atinge o suprafata care este mai rece decat punctul de roua al aerului. De aceea, metodele de prevenire sunt foarte eficiente in ceea ce priveste condensarea.
Poate condensarea sa duca la aparitia mucegaiului?
Da, poate. Dupa formarea picaturilor de apa si umezirea peretilor din jur cauzata de condensare, mucegaiul poate incepe sa creasca precum niste pete mici negre. Daca esti ocupat, poate ca nici nu vei observa picaturile pana cand vezi mucegaiul.
Aceste pete de mucegai pot fi usor (si cu atentie) curatate si indepartate cu sapun si apa sau cu spray impotriva mucegaiului. Trebuie doar sa fii atent sa citesti instructiunile deoarece solutia impotriva mucegaiului poate sa fie destul de puternica. Apoi, dupa ce a fost indepartat mucegaiul, incepe sa te educi despre cum sa previi condensarea sa apara din nou.
Cum sa previi condensarea:
Daca ai observat picaturi de apa sau pereti umezi si te intrebi cum sa opresti condensarea, suntem aici sa te ajutam. Deoarece condensarea este cauzata de diverse tipuri de activitati, sunt necesari cativa pasi diferiti pentru a o preveni. Continua sa citesti pentru a afla cum sa te asiguri ca locuinta ta este un mediu confortabil, lipsit de condensare.
Mentine temperatura constanta in locuinta
Deoarece condensarea se intampla cand aerul cald atinge o suprafata mai rece (cum ar fi o fereastra), un mod de a preveni acest lucru este sa mentii temperatura locuintei constanta. Acest lucru va incalzi suprafetele locuintei si va ajuta la reducerea condensarii. Nu te ingrijora, nu trebuie sa tii incalzirea la maximum in fiecare zi. Poti sa o lasi doar la o temperatura constanta pentru a te asigura ca nu exista scaderi bruste de temperatura. De asemenea, este o idee buna sa incalzesti intreaga casa, nu doar un singur dormitor.
Acest lucru probabil nu va conta pentru lunile calde ale anului, dar este un factor cheie in prevenirea condensarii in lunile mai reci.
Creste ventilatia
Ventilatia poate opri retentia umiditatii si poate cauza condensare in casa. Exista cateva modalitati prin care puteti creste ventilatia.
- Lasati ferestrele deschise cateva minute in fiecare zi.
- Alegeti ferestre cu „guri de ventilatie” sau instalati guri de ventilatie la ferestrele existente. Acestea permit transferul aerului spre exterior in mod natural.
- Adaugati mai multa ventilatie. Daca aveti o proprietate sau o camera anume care nu are o ventilatie adecvata, puteti instala guri de ventilatie in usi/pereti pentru a permite aerului sa circule mai bine.
Incearca sa nu usuci hainele in interior
Exista diverse activitati de zi cu zi care cresc umiditatea in aerul din casa ta. Uscarea hainelor pe un uscator/radiator este una dintre aceste activitati. Gatitul sau baia/dusul produc foarte multa umiditate, tocmai de aceea este atat de important sa ventilezi proprietatea atunci cand desfasori o activitate ce produce o cantitate excesiva de umiditate.
Eliminarea umiditatii provenita din activitati precum gatitul/dusul se poate face prin utilizarea ventilatoarelor extractoare. Dar daca nu poti usca hainele in afara, iata cateva precautii pe care le poti lua:
- Uscati hainele in baie cu usa inchisa
- Asigurati-va ca ventilatorul extractor este pornit
- Folositi un uscator cu centrifuga
- Daca trebuie sa uscati haine in alte zone ale casei, deschideti ferestrele pentru a permite umiditatii sa iasa afara.
Cumparati un dezumidificator
Dezumidificatoarele sunt aparate care lucreaza pentru a reduce cantitatea de umiditate din aer si pentru a mentine nivelurile de umiditate din casa. Puteti cumpara cateva dintre acestea si sa le asezati in jurul casei pentru a incerca sa reduceti cantitatea de umiditate. Din fericire, dezumidificatoarele nu sunt prea scumpe comparativ cu beneficiile pe care le aduc.
Speram ca aceste sfaturi si informatii v-au fost de folos si nu veti mai avea batai de cap cu aparitia condensului in casa. Bineinteles, echipandu-va casa cu ferestre termopan cu doua sau trei foi veti obtine o izolatie termica mult mai buna si sansele de aparitie a condensului scad.
Daca aveti nevoie de usi sau ferestre cu profile PVC, puteti contacta Klass Coating System prin intermediul numarului de telefon 0374078888, al adresei de email office@klassprofile.ro, sau completand formularul de contact de pe site ori trimitand un mesaj pe pagina de Facebook.