Fereastra PVC verticala sau orizontala: diferente, alegere, dimensiuni

Fereastra PVC

Atunci cand ai in vedere inlocuirea ferestrelor vechi cu unele noi, obiectivul principal este acela de a selecta modele perfect adaptate locuintei tale, dar si obiceiurilor tale de viata. Or, printre diferitele criterii de selectie poti alege intre modele verticale si modele orizontale de fereastra PVC. Care sunt criteriile care le diferentiaza? Cum alegi cel mai potrivit model? Iata cum poti diferentia ferestrele orizontale de cele verticale.

Sistemele de deschidere verticale si orizontale

Ferestrele orizontale si verticale pot fi definite in doua moduri diferite: in functie de sistemul de deschidere sau in functie de forma. Daca luam in considerare prima definitie manevrarea unei ferestre se poate face in functie de o axa orizontala sau verticala. Aceasta din urma determina mai apoi tipul de deschidere al ferestrei in cauza (culisanta, batanta, etc).

Pentru a alege intre cel doua optiuni, trebuie sa tii cont si de incaperea in care urmeaza sa fie montata.

Care sunt diferitele tipuri de ferestre in functie de sistemul de manevrare?

Manevrarea ferestrei verticale se efectueaza, in mod logic, conform unei axe verticale (deschizandu-se de la stanga la dreapta). Drept urma,re corespunde urmatoarelor tipuri de deschidere:

  • Ferestre batante – deschidere spre interiorul locuintei;
  • Ferestre oscilo-batante: combinatie de deschideri batante si fixe;
  • Fereastra culisanta – deschidere laterala. Aceste tip de deschidere este in special folosit in cazul ferestrelor mari;

Deoarece manevrarea unei ferestre orizontale se face in functie de axa sa orizontala (se deschide de sus in jos), aceasta se aplica urmatoarelor tipuri de ferestre:

  • Fereastra ghilotina – compusa din doua cadre culisante de sus in jos;
  • Ferestre basculante – deschidere in partea de sus spre interiorul locuintei si deschidere a partii de jos spre exterior (fereastra de mansarda, de baie sau Velux).

Ce model de fereastra alegem in functie de fiecare incapere in parte?

Cum alegem intre o fereastra care se deschide in functie de o axa orizontala si o fereastra PVC care se deschide in functie de axa verticala? Totul depinde de utilizarea dorita si de incaperea in care iti doresti sa o montezi. Tipurile de ferestre sunt mai mult sau mai puin adaptate diferitelor incaperi ale unei locuinte.

Astfel, este destul de curent sa vezi ferestre orizontale intr-o incapere in care umezeala este frecventa cum este baia sau bucataria. De ce? Acest tip de deschidere permite aerisirea eficienta a incaperii, fara sa ocupe prea mult spatiu.

De altfel, ferestrele verticale batante sunt ideale in incaperile mai spatioase care au nevoie de aerisire frecventa, oferind totodata un spatiu de desfasurare suficient.

Forma verticala sau orizontala a ferestrelor

De altfel, ferestrele pot fi verticale sau orizontale din punctul de vedere al formei. Aceste doua tipuri de tamplarie prezinta dimensiuni standard, cu inaltimi si latimi de diferite dimensiuni. Pentru a alege o fereastra PVC orizontala sau verticala tine cont de configuratia locuintei tale precum si de factorul luminozitate.

Aportul solar in functie de fereastra PVC aleasa

Cum putem alege intre o fereastra PVC cu deschidere verticala si una cu deschidere orizontala? Alegerea se va baza pe configuratia incaperii. Spatiul disponibil ne permite uneori sa optam doar pentru o fereastra cu deschidere orizontala sau invers. In acest caz va trebui sa tii cont de dimensiunile ferestrelor.

Insa, alegerea se va face si in functie de aportul solar de care vrei sa beneficiezi in sanul incaperii tale. Daca amplasarea ferestrelor este determinanta in aportul luminos al unei incaperi si forma este importanta. Astfel, o fereastra lata va asigura o repartizare uniforma a luminii in sanul unei locuinte in timp ce o fereastra inalta va lumina si mai eficient o incapere.

Astfel, ferestrele verticale si orizontale se pot defini atat in functie de sistemul de deschidere cat si in functie de forma si dimensiuni.

Asadar, indiferent daca este vorba despre o lucrare de renovare sau constructie de la zero, daca aveti nevoie de usi sau ferestre cu profile PVC, puteti contacta Klass Coating System prin intermediul numarului de telefon 0374078888, al adresei de email office@klassprofile.ro, sau completand formularul de contact de pe site ori trimitand un mesaj pe pagina de Facebook.

WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici pentru dumneavoastră. Vă răspundem între 08:00-17:00.
Bună ziua!