Continuam astazi cu a doua parte a articolului despre adevarurile si minciunile legate de ferestrele din PVC.
Incercam sa clarificam aici alte doua puncte foarte importante atunci cand hotaram sa cumparam o fereastra.
Vezi si: Adevaruri sau minciuni despre ferestrele din PVC – partea 1
4. Ferestrele din PVC ofera izolatie mai buna decat cele din aluminiu
Aceasta este o afirmatie foarte raspandita, chiar recunoscuta pe scara larga de producatorii de ferestre din alte materiale, cum ar fi aluminiu, in care recunosc izolarea superioara a ferestrelor din PVC.
Este un fapt usor de demonstrat, chiar si pentru cei care nu au cunostinte tehnice in materie de izolatie, deoarece este suficient doar sa atingem suprafata unei ferestre din PVC si a unei ferestre din aluminiu cu palma pentru a observa diferenta. Atunci cand atingem o fereastra din aluminiu cu mana, deoarece acesta este un material slab izolant, ne va „fura”repede caldura mainii si vom avea o senzatie de frig.
Dar, atunci cand atingem o fereastra din PVC (aceeasi senzatie apare si la o fereastra din lemn), nu este capabil sa ne fure caldura de la degete si, prin urmare, nu vom avea senzatia de caldura, deoarece acesta este un material foarte izolant.
Cu totii am incercat acest experiment atunci cand ne lipim zona dorsala pe o suprafata slab izolanta, cum ar fi o pardoseala de gresie si o comparam cu sentimentul candne asezam pe o podea din lemn.
Acesta este un mod relativ simplu de a afla daca un material este mai mult sau mai putin izolant decat altul.
Prin urmare, afirmatia ca ferestrele din PVC sunt mai izolatoare decat ferestrele din aluminiu este adevarata.
5. Singurul lucru important pentru izolarea ferestrelor este sticla
Este adevarat ca sticla este o parte foarte importanta in ceea ce priveste izolarea termica a unei ferestre. Este, de asemenea, pentru izolarea fonica.
Dar putem comite o mare greseala daca ne gandim ca sticla este singurul lucru important.
Izolatia termica a unei ferestre este o functie a izolatiei termice a fiecaruia dintre elementele profile + sticla, darsi a suprafetei pe care fiecare dintre acestea o ocupain fereastra.
Pentru masuratori obisnuite ale ferestrelor, cum ar fi cele pe care le putem avea cu totiiin casele noastre, suprafata profilului poate fi foarte aproape sau chiar poate depasi suprafata sticlei.
De exemplu, o fereastra din PVC de 120 x 120 centimetri, mai mult de 50% din suprafata totala a ferestrei este din PVC. Este adevarat ca ne poate surprinde deoarece din punct de vedere optic nu da senzatia respectiva, deoarece ochii nostri sunt intotdeauna mai concentrati asupra partii transparente vizibile spre exterior, care este sticla, si de aceea credem ca sticla are o suprafata mai mare, in timp ce profilurile sunt confundate cu restul peretelui.
In mod logic, atunci cand fereastra este mare, suprafata relativa a sticlei creste, dar este adevarat, de asemenea, ca pentru ferestrele mici, suprafata profilelor este mult mai mare ca cea a sticlei.
Prin urmare, concluzia ar fi ca sticla si profilurile sunt de aceeasi importanta in izolarea termica a ferestrei si aceasta importanta depinde de suprafata ocupata a fiecarui material.
Prin urmare, afirmatia ca in izolarea termica a unei ferestre trebuie luatain considerare numai sticla este falsa .